HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2014.04.22. 13:45 Gelso

Peyo: Hupikék Törpikék – Törpapa meséi

Peyo: Hupikék Törpikék – Törpapa meséi

 

törp.jpg

Tulajdonképpen ez egy „kötelező olvasás” volt…
Mivel a tévében szinte sosincs türelmem, meg alkalmam végignézni egy-egy epizódot, így a véletlen úgy hozta, jutott nekünk egy példány a könyvtárban, és hazajött velünk.
Nem is tudom, hogy megbántam-e vagy sem.
Esti mesének pl. kiválóak – a hosszúságuk miatt. Pont jó arra, hogy egy vagy két mesét elolvassunk, megnézzük a csodálatos képeket és beszéljünk a törpténetekről.
(Na, és nem utolsósorban a törpnyelvezetről, amely felolvasva kissé nyelvtörő, de nagyon szórakoztató és szófejtő szerepe is megnő.)

A történetet vegyesek, vannak jók, rosszak, tanulságosak, meg kevésbé azok, félelmetesek, sajnálatosak – viszont humorból többet vártam. Nemcsak a törp-szójátékoktól vártam a mosolyt, azt gondoltam, Tréfi vagy Ügyifogyi gondoskodik majd arról, hogy nevessünk is néha…
Aprajafalva hétköznapjai is bővelkednek történetekben, amelyekben van öröm, bánat, izgalom, aggodalom stb.
Néhány történet, amely tetszett: Vízitörp, Bátorság, Félitörp!, A villámtörpölő, A levegő meghódítása (Lusti az első légitörpölő); A varázsgombák, A kis szellő, Az éjféli fürdőzés, A lidércfények, A talányos útvesztő, Őszi falevelek, A régészkedő törp, Szörny a tóban, A csillagdísz, Az Ördöglyuk, de ez utóbbi történetben jobb szerettem volna, ha nem húzza ki Törperős a „dugót”. És talán több rajz, ami még engem is elbűvölt: 7. old. Kertitörp kertje, 21. old. A pávatoll, Négy keréken a hegyen: 70-71. o., Csatába mennek: 72-73.o.

„Szépi megértette, hogy a szépséget mindenkinek magában kell megtalálnia. Ha mások szépségét utánozzuk, csak annyit érünk el, hogy nevetségessé válunk.” (21.o.)
„Sajnos, még varázslattal sem változtathatjuk meg annak a természetét, aki folyton-folyvást elégedetlenkedik…” (29.o.)

És még egy ráadás, hogy lássátok, még a törpöknél is halad a modern idő:
(A repülő látogató 32-33. o.) Törpapa nem tudott segítségül lenni egy elromlott repülőszőnyeg megjavításában, így hát elment kollégájához. „Rettentően sajnálom – mondta Homomágusz. A boszorkányseprűkhöz még értek valamicskét, de a repülőszőnyegekhez egyáltalán nem. Viszont megpróbálhatok felvilágosítást kérni az Intermáguson. Ez egy olyan telepatikus hálózat, amelyen a kristálygömböm segítségével információt cserélhetek a kollégáimmal. Majd küldök nekik üzenetet.”

A kisfiaimnak tetszett a könyv, így azt javaslom a szülőknek, ne tartózkodjunk elvből a „divatos” könyvektől, mint azt én – tévesen – teszem…

 

 

komment


süti beállítások módosítása