HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.10.28. 15:33 Gelso

Nemere István: A fantasztikus nagynéni (A fantasztikus nagynéni 1.)

Nemere István: A fantasztikus nagynéni (A fantasztikus nagynéni 1.)

fantasztikus.jpg

Bárcsak minden ifjúsági könyv ilyen lenne!
Izgalmas, kalandos, humoros, barátságos, letehetetlen; emellett értékeket közvetítő: szeretetet, barátságot, felnőttek és idősebbek iránti tiszteletet.
Bizonytalan voltam, hogy olvastam-e gyerekkoromban ezt a könyvet, de olvasás közben kiderült: nem; csak a filmet láttam – de azt sokszor!

Minden, amit éreztem, leírtam a fentiekben – összehasonlíthatatlanul minőségibb, mint pl. az a külföldi kortárs, amit párhuzamosan olvasunk (Cincin Lovag legendája); örök érvényű, és sosem fog kimenni a divatból, mert a benne lévő karakterek, helyzetek mindig is örökzöld témául szolgál(hat)nak az ifjúsági regényeknek: nyári szünet, autókázás, fiatalos nagynéni, barátságok a strandon leterített törölközőkön, fürdőzés nagy vízfröcsköléssel, esti mozizás, kólázás, csónakázás, várban lakni, kinek adatik meg? Véletlenül lefülelni egy tolvajbandát – na, az nekem picit sok volt a nyári vakáció idilli alapfelütéséhez… Ezen kívül statisztaként szolgálni két, a gyerekek számára fontos idősödő ember összeboronálásának, mindez a Balatonon, egy szívében még mindig gyerek várúr segedelmével, és egy kutya kíséretében, átszáguldva egy régi vágású, fantasztikus old timerrel, Tivadarral. Távol a szülőktől. Távol a sulitól, bár a rossz bizik sötét árnyékában…

Mindenesetre fantasztikus élmény volt, és bárcsak felfedeznék a gyerekeink a mi gyerekkorunk könyveit – azt hiszem, nekik is élményt jelentene…

Ja, és hát még egy apró megjegyzés: feltehetőleg Ruttkai Éva filmbéli "Csaba, Huba, ide hozzám!" felkiáltása lehetett annyira hatással rám, hogy a nagyobbik fiam végül a Huba nevet kapta… ;-)

@Ciccnyog Delfin-könyves kihívásához is.

komment


süti beállítások módosítása