HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.06.10. 21:54 Gelso

Zelk Zoltán: Egy kutya emlékei

Zelk Zoltán: Egy kutya emlékei

kutya.jpg

Nagyon okos kiskutya ez a Cini…
Élmény gondolatokat olvasni egy kutya szemszögéből, még ha nem is ez az első ilyen témában írott könyv…
Hasonlóan @bozs-höz, nekem is előhívta a kis tacskó kutyánk emlékeit gyerekkoromból. Olyan kicsi volt, amikor kaptuk, hogy tesóm melegítőfelsője alá befért, ráfért egy négyzet alakú kispárnára, hátán aludt, picinyke rózsaszín nyelvét kiöltve.
Cinihez hasonlóan okos volt, fekete tacskó, de neki volt zsemleszínű mellénykéje; arra nem emlékszem, rágott-e szét valamit is, de őt is elkapta a kutyák rémálma, a szapornyica…
Szerette az egész család, és sajnáltuk, amikor helyet kellett neki a kertben keresni… hosszú ideje hozzánk nőtt, apa meg is fogadta, hogy nem lesz több kutya többé

Zelk Zoltán kutyatörténete, igaz, nem az egyedüli a magyar és a világirodalomban, de pontosan annyira nevettet meg, mint amennyi élményt okoz egy kiskutya a gazdijainak.
Nekem a versek annyira nem illetettek a történethez, de tudván, hogy Zelk Zoltán elsősorban költő volt, így még ezt is elnéztem. Kicsit megtörték az olvasást, amelyet a Legyél te is könyvkirály! c. versenyre olvastunk el.

Legjobban a kutyabarátok és ellenségek rész tetszett, és persze a vége, amint kifejezi hűségét – ez igen megható…

Ebben a kötetben akadtunk rá a 3-as iskola könyvtárában:

kutya2.jpg

Zelk Zoltán: Alszik a szél 2013.05.06.

2013. május 6-án húzta elő a kisfiam az új hátizsákjából, és örömmel újságolta, hogy végre elment az iskolai könyvtárba, de elfelejtette, hogy mi is a pontos címe az Egy kutya emlékei-nek, így tovább mesélte, hogy a könyvtáros nénivel együtt remélik, hogy benne lesz, amit keresünk… (és nagy örömünkre benne is van a 297. oldalon)
Szóval mégiscsak szép az élet…

komment


süti beállítások módosítása