HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2013.01.24. 11:21 Gelso

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

Sven Nordqvist: Lesz nemulass, Findusz!

find.jpg

Hú, hosszú volt, mint amilyen a karácsonyi várakozás lehet a gyerekeknek a fa alá bekerülő ajándékok iránt.

A gyerekeknek jobban tetszett, mint nekem, de a végére végül is én is megkedveltem.
Az eddig ismert rövid Pettson-mesékhez vagyok szokva, és alig tudtam kivárni a végét. Viszont a Luca-székéhez hasonló lassúsággal elkészülő szerkezet megépülését kivárni, igazi megpróbáltatás volt! Amúgy sokat mosolyogtam valahányszor, amikor Pettson magában morfondírozott, jókat kacagtam, amikor a kicsi kerekeket keresgette, és picit idegesített Findusz türelmetlensége. Kedves részeim, amikor feltűnik a rejtélyes postás, amikor Pettson varr, amikor bekopogtat a vándorárus, amikor Findusz mindenáron ajándékkal akarja meglepni Pettsont, (imádom az ehhez tartozó 117.oldalon lévő Pettson-rajzot) és amikor Findusz "BÁ!!!" ijesztgeti a macskákat…

Nagyon jó lett a történet vége. Örülök ennek, hogy engem is varázslatba és varázslatos hangulatba tudott ejteni. Ez ma már kevés könyv írójának sikerül. Nagyon jó, hogy „valaki” segíti a meglepetéshez vezető úton és a megvalósításban.
És kár, hogy Pettsonnak nincs unokája, mert ezer százalék, hogy kiváló nagypapa lenne!

Szeretnék többet megtudni a az első fejezetben olvasható svéd szokásról, miszerint a Mikuláshoz írt kívánságlistát be kell gyűrni egy hógolyóba, és sok hógolyóból, kint az udvaron építettek egy lámpást, a kívánságlistás hógolyó került legfelülre. Ha reggelre összedőlt a hógolyó-építmény, akkor biztos ott járt a Mikulás. (7. old.) 74-75. old) És érdekelne a 11. fejezetben ábrázolt svéd Luca-napi felvonulás-szokás – lámpásokkal, tálcával, fehér ruhás lányokkal, csillogó pánttal a hajukban, gyertyával a kezükben, énekekkel stb.

Karcok:

@Esmeralda karca

@Etike! A Pettson és Findusz karácsonyi történetében az egyik fejezet a Lucázás köré szövődik. Tudom, hogy a magyar néphagyományban is volt Luca nap, lucázás is, de más, mint ez a gyertyával a fejen éneklős svéd dolog… Mesélnél kicsit róla?

Persze! Ezért tettem Luca-napra a sütizést. Szent Lucia nagyon népszerű a svédeknél, és róla emlékeznek meg így: menetben vonulnak, a gyertyával a fején Lucia van, őt követik a többek, gyertyával. Fehér ruha, piros szalaggal, és énekelnek :)
Szoktunk az egyetemen is tartani :)

Mit jelent a fején a gyertya? Hogy világosságot hoz?

Igen, a nagy sötét télbe :) Van is egy dal róla, nagyon szép, majd hétfőre csinálok jó kis svéd zenéket :)

komment


süti beállítások módosítása