HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.09.24. 22:38 Gelso

Boldizsár Ildikó: Királylány születik

Boldizsár Ildikó: Királylány születik
 

Ez egy gyönyörűen megírt könyv, és valami miatt varázslatos is – óriási nyugalom fonódott-képződött köröttünk meseolvasás közben. Számomra meg lepő -megható érzés volt… Olvastam, és mintha puha hó ereszkedett volna körénk – hatalmas atmoszférateremtő hatása van a könyvnek – és ezt most nem Szegedi Katalinnak köszönheti – bár az ő rajzai is varázslatosak: az első oldalak egyikén a leányka hosszú-hosszú haja – csodálatos! Később az égi királylányok csoportja – felemelő!!! A fiaim rögvest meglelték választottjaikat! De Boldizsár Ildikó szövege egyenesen lenyűgöző…és emellett azok a gyönyörű nevek: – a kedvencek: Aurita – a csillagok gyermeke, tanácsa, hogy Légy szép!; Armelle – a madarak gyermeke, tanácsa, hogy Légy tiszta szívű!; Berigola – a hegyek lánya, tanácsa, hogy Légy állhatatos!; Sitta – a szél szülötte, tanácsa, hogy Légy vidám!; Noatah – a hó gyermeke, tanácsa, hogy Légy türelmes!; Netta – az esőből született lány, tanácsa, hogy Légy igazmondó! és a többi égi királylány: Pallida – egy fából született, erdők, gyógyfüvek ismerője, tanácsa, hogy Légy egészséges!; Wamweru – a szavannák gyermeke, termőre fordítja a földet, virágba borítja a fákat, tanácsa, hogy Légy jó!; Fringatrilla – nádszálból született, tanácsa, hogy Légy kecses!

Nekem egy picinkét a Csipkerózsika mesét idézte, de itt nincs gonosz tündér, hanem mindegyik, aki a mi „királykislányunk” fölé hajol születásekor, csupa jó tanáccsal indítja útnak az élete felé… de nem kelt feszültséget, inkább ellenkezőleg: ellazít, megnyugtat.

Igazán gyönyörű könyv – szeretnék egyet magamnak…

A Gyermekkönyvtár királylány olvasóinak sok-sok szeretettel. Boldizsár Ildikó. 2011. márc. 30.

komment


süti beállítások módosítása