HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.09.24. 22:40 Gelso

Bálint Ágnes: Duruzsoló

Bálint Ágnes: Duruzsoló
 

Kedves Szülők és Tanítónénik,
kérlek Titeket, vegyétek fel ezt a könyvet a gyerekeknek szóló (fel)olvasnivalóitok közé!
A könyv elolvasása után az a gondolatom támadt, hogy minden 2-3-4. stb. osztályos gyereknek meg kellene valamilyen úton ismerni ennek a könyvnek a tartalmát. Én, mint szülő, istentelenül félek a tűztől, ill. a gyerekeimet is féltem a tűztől és annak borzasztó következményeitől. Ez a könyv igyekszik megtenni azt, ami a szülőnek is feladata ezen a téren – (beszéd)témát ad a tűzről és előfordulásáról, felhívja a figyelmet a veszélyeire, a hirtelen támadó vészhelyzetekre, megemlít mindenféle tűzzel kapcsolatos, (és a szülőt a frászba hozó) dolgot, amit jó tudni, amivel jó tisztában lenni – még a gyerekek szintjén is.
Nem is tudom, de a címe alapján nem pont ilyen tartalomra számítottam, de jobbat kaptam, mint egy átlagos verseskönyv – ui. ez nem azért kapta a Duruzsoló címet, mert mondókákat vagy verset tartalmaz. Télen játszódik – nem volt ám túlságosan ideális az időpont, mert a legnagyobb augusztusi melegben kezdtük olvasni a gyerekekkel – amikor is Gáborka bokaficama miatt nem mehetett a családjával síelni, hanem ehelyett a nagypapáék erdészházában volt kénytelen átvészelni a gyógyulás unalmas napjait. Amelyek nem is voltak unalmasak, ui. Gáborka fantáziájában megelevenedett a cserépkályha parazsa vagy lángja és meséket, történeteket duruzsolt a kisfiú fülébe. De nem ám egyszerű esti mesére hangoló történeteket, én sem elsősorban annak ajánlom, hanem inkább elbeszélgetéshez, a gyerekeknek ezek igazán jó alaphelyzetek a tűz kialakulásának megelőzésére. Ezek amolyan alapdolgok, amelyet meglehet a ti csemetéitek is tudnak már, de azt hiszem, nem elég újra és újra elismételni… Pl. szélben nem rakunk tüzet; a viharban a villám, ha belecsap egy korhadt fába, az egykettőre meggyulladhat; a gyufa nem játékszer; a benzint lehet folttisztításra használni, de közben tartsuk távol magunkat az égő dolgoktól, mint pl. gyertya; ahol tüzet gyújtanak, ajánlatos vizet is odakészíteni; a tűz lehetséges oltója (vagyis elfojtója) lehet a rádobott föld; a gázpalack veszélye, hogy berobbanhat, ha átforrósodik; a gépeket, amiket bekapcsolunk, használat után azonnal kapcsoljuk ki; lámpához közel ne hagyjunk éghető vagy olyan anyagot, amely könnyen meggyulladhat; szót ejt a kókler módra összekötött vezetékek veszélyeiről, az elektromos zárlatról, a szikrákról és parazsakról, az eloltatlanul eldobott cigarettacsikkekről, végül a mindenféle kacatokkal telerámolt helyiség tűzveszélyes voltáról.

Szóval Kedves Szülők és Tanítónénik,
fontos lenne napközis beszélgetés témájává, hangos olvasási gyakorlattá tenni, környezetismeret órára kiegészítő anyagként használni, osztályfőnöki órára látókör-szélesítő anyagként – de további ötleteket is szívesen veszek – bevezetni ezt a rövidke, de annál alaposabb könyvecskét.

Én személy szerint szívesen venném, ha lenne otthon egy példányom…

______________
A könyvet @mesemoly kihívására, az Olvassunk Bálint Ágnest! címűre olvastam el.

komment


süti beállítások módosítása