HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.04.23. 00:33 Gelso

Vámos Miklós: bár

 

Nagyon régen olvastam már Vámost, van annak már 10 éve is tán így csak remélni tudtam, hogy színvonalas, szép-írást kapok. Igen, azt kaptam, amit vártam.
Szívből ajánlom, mindenkinek, aki szereti a bennünket körülvevő, "utca porában" heverő történeteket, amelyeknek akár mi is lehetnénk szereplői, mert ő nemcsak meglátja a porban, de le is nyúl értük, és elénk festi, hol bárok füstjéből áradó, bennünket beburkoló letargiaszürkén, hol reménytelen-gyászfeketén, hol izzasztó és vakító napsárgán, hol sz@arbarnával fröccsentve-tarkítva, hol hűvös-erdőzölden, hol krétafehéren, hol (szilvás)gombócaranyszínével, hol az útlevél kékszínén, tábortűz ill. pörkölt-pirosan, fiatallány-rózsaszínen stb. stb. ezeket a kis sztorikat.

Letargikusak, szomorúak, sokszor reménytelennek tűnő élethelyzetek tárulnak elénk – én valahogy mégis érzem az írásokból áradó a bárfüsttel tartósított keserédes íz kísérőjeként az író optimizmusát – hogy mindezek ellenére van remény egyszer boldognak lenni, vagy arra, hogy életünk jobb irányba terelődik, párt találunk, (vagy végre elveszítjük) vagy akár végre szabadnak, felszabadultnak érezhetjük magunkat. Vagy akár ledobálva/levetkőzve "mindent" magunkról észleljük végre önmagunkat.

Sok szép történet, szerettem Ámbár tanár úrét, mert önfeledten megkacagtatott, de akár a bárkapcsolatami Halász Margit Átlagéletkor-át idézte fel bennem; és a sok közül talán legmélyebben a gombóc, a könyvbár, botvinnik és tal, a híd, a milibár vagy akár a báró ahol tud, segít érintettek meg.

A könyvet (nem újraolvásként) az Egy tavasz Vámos Miklóssal c. kihíváshoz olvastam.

 

*Látom, most már, hogy az sem véletlen, hogy a főszereplő ifj. Ahács Vérus, és Eszter – http://hu.wikipedia.org/wiki/Eszter

(+Idézet)

Elkezdődött 2012. január 29., 18:16
Jelentkezési idő 2012. május 29., 23:59
Véget ér 2012. május 29., 23:59

Vámos Miklós felajánlott a molyoknak több tucat kötetet, amelyeket ezen kihívás keretében sorsolunk ki.
Kapcsolódó bejegyzés: http://moly.hu/bejegyzesek/olvasni-arany

A kihívás teljesítésének feltételei:
két Vámos könyv elolvasása (ebből egy lehet 2011 előtti olvasás újraolvasása), és szöveges értékelése
– mindkét műből egy-egy új idézet feltöltése
– az értékelések és az idézetek linkjeinek elküldése a jatek@moly.hu címre Vámos Miklós tárggyal

A kihívást teljesítők között márciusban és áprilisban egy-egy tucat, a kihívás végén, májusban két tucat könyvet sorsolunk ki. Ha a teljesítők száma a sorsolások időpontjában nem éri el a 12 főt, akkor a teljesítők számával azonos számú könyv kerül kiosztásra (tehát mindenki kap), és a ki nem sorsolt könyvek a következő hónap nyereményalapját bővítik. Egy tag egy könyvet nyerhet. A nyereményt Budapesten, Esztergomban személyesen adjuk át, belföldi címre postázzuk.

Fotó: Burger Barna http://www.burgerbarna.hu/

 

komment


süti beállítások módosítása