HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2010.11.11. 11:28 Gelso

Olvasófajták

vargarockzsoltnak köszönhetően:

– A masbaha gyorsan elnyerte mai, leggyakoribb formáját. A kilencvenkilenc fagyöngyöt kis csomók választják el, a zsinór végének találkozásánál pedig egy nagyobb gyöngy található. Ez a nagy, Allahnak nevezett gyöngy a ciklus elejét és végét jelöli. Számtalan anyagból készítették az idők során: olivabogyó és cseresznye magjából, egyéb magvakból, korallból, borostyánból, elefántcsontból, kagylóból, csontokból, és így tovább, de azán igazán hithű muzulmánok ragaszkodnak ahhoz, hogy a felhasznált anyag csakis valami élőből származhat – tehát nem lehet aranyból, ezüstből vagy drágakövekből.

A római olvasó ötvenkilenc gyöngyszemből áll. Öt darab egymást követő, tíz szemből álló szakasza van, köztük négy elválasztó szemmel. Tíz Üdvözlégyre egy Miatyánk következik, ötször egymás után. A füzér két végét egy Szüz Mária- vagy egy Krisztus-kép kapcsolja össze, amelyen egy öt szemből álló, külön szakasz függ, a végén feszülettel. Az első gyöngyszemre a Miatyánkot mondják, a következő háromra a Dicsőséget, az utolsóra pedig a hosszú Üdvözlégy Máriát.

A krétaiak megszokták a gondolatot, hogy a hatalommal bíróknak mindig sajátos füzéreik vannak, s hogy e füzérek viszont mindig valamiféle felsőbb hatalommal, Allahhal, Istennel kapcsolatosak. Tehát annak érdekében, hogy ők is e hatalom birtokába juthassanak, vagy még inkább azért, hogy kigúnyolják a fensőbbséget (ez egyébként is a vérében van a krétaiaknak), ők is elkezdték hordani a füzért. Nem valamely egyházi tekintély által megtervezett modellt: mindenki olyat használt, amilyet csak akart. A gyöngyszemeket lazán fűzték fel, a szemeket, a csomókat mellőzve, nem rögzítették egyenként. Saját füzéreik úgy készültek el, hogy játszhassanak vele. Egy pillanatra se feledjük: A krétai füzért nem az ájtatoskodás eszközéül, hanem játék gyanánt találták ki.

I. kötet 317-319. oldal

komment


süti beállítások módosítása