HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2010.05.04. 14:01 Gelso

Recept - Hajdú Steve - Vacsoracsata

angolos este angolos recipékkel, sajna nem láthattam, de kipróbálnám a sütit...

Desszert:

Queen Elizabeth toffe pudingja

Hozzávalók:

17 dkg datolya
1 teáskanál szódabikarbóna
3 dl forró víz
6 dkg vaj
17 dkg porcukor
2 tojás
17 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál gyömbér és fahéj
fél teáskanál vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 1/4 teáskanál só

A szószhoz:

40 dkg barnacukor /nagyon barna/
2 dl tejszín
25 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat (vanília rúd)
2 evőkanál rum

A tésztához a datolyát öt percig főzzük annyi vízben, amennyi pont ellepi. Öt perc múlva szedjük át hideg vízbe, hogy könnyen le tudjuk húzni a héjukat és ki tudjuk magozni. A datolya húsát szódabikarbónával és a 300 ml forró vízzel ismét feltesszük főni, rövid forralás után lehúzzuk a tűzről, pürésítjük /a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik/.

Közben begyújtjuk a sütőt 180 fokra, és kivajazunk egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.

6 dkg vajat habosítsuk fel a porcukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet keverjük össze a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagoljuk a folyékony fázishoz. Már ne habosítsuk a keveréket, csak keverjük össze. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta. /Ha ennél lágyabb, akkor egy kis liszttel korrigálható./ Töltsük a tésztát a kivajazott formába, majd tegyük a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig süssük.

Amíg a tészta sül, addig elkészíthetjük a szószt: megolvasztjuk a 25 dkg vajat, hozzáadjuk a barnacukrot és a vaníliát. Addig főzzük együtt, amíg a cukor elolvad, illetve a vajból a víz elpárolog. A végén kivesszük a vanília rudat, és hozzáadjuk a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot. A tejszínnel már nem forraljuk fel, csak összemelegítjük.

Amikor a tészta már megsült, egy kis szószt locsoljunk rá, és egy pillanatra visszatoljuk a sütőbe.
Tálalás: egy szelet tészta, gazdagon meglocsolva szósszal. Aki szereti, gazdagíthatja tejszínnel és vaníliafagyival.
 

 

komment


süti beállítások módosítása