HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2010.04.27. 23:16 Gelso

Kék gólya

Majd holnap írok róla, mert már nincs időm elmélkedni, de milyen különös, mért pont kék?

RTL Hírek
2010-04-26, 15:21
A kék gólya hetek óta izgalomban tartja a madárkedvelőket. Senki nem tudja, hogyan lett kék. Abban biztosak az ornitológusok, hogy nem így született. Valószínűleg megfürdött egy olyan vízben, amelyben kék festék volt, de az is lehet, hogy valaki befújta a tollait kék festékkel az egyik pihenésnek szánt leszálláskor, amikor az afrikai telelés után visszatért lakhelyére, a Németország keleti részén található Briesen városába.

A türkiz árnyalatban pompázó madárról tévék és újságok is beszámoltak. Bárhogy is színeződött be, a kék gólya egyedülálló. Eddig csak egy "színváltoztató" gólyát ismertek, a Lengyelországba költözött példány azért lett fekete, mert egy még működő kéménybe fészkelt.

Forrás: DE RTL TV/ Független Hírügynökség
 
http://propeller.hu/itthon/1096636-szines-kek-golya-nemetorszagban
http://www.rtlklub.hu/video/87321
http://www.pets-magazin.hu/index.php/-es-meg-sokan-masok/97-egyeb/655-kek-golya-nemetorszagban
 
 
Mit kell tudni a gólyáról?
A gólya testének nagy része normál esetben fehér vagy piszkosfehér, szárnyai feketék, csőre és lába piros. Testhossza 100-115 centiméter, szárnyfesztávolsága 155-165 centiméter, testtömege 2200-4400 gramm. 
A párok egy költési időszakra állnak össze, s a hím választja a tojót. A megközelítőleg 1 méter átmérőjű fészket ágakból építik és szénával, szalmával, tollakkal bélelik. A fészkeket évente kitatarozzák újabb ágakkal, így egy-egy régebbi építésű fészek tömege elérheti a több száz kilogrammot. Oldalába nem egyszer egész verébsereg költözik. A fészekalj 4-6 tojásból áll, és a szülők május elejétől felváltva kotlanak. A fészekalj pusztulása esetén esetleg újabb fészekaljat raknak, ekkor a kotlási időszak is odébb tolódik. A 29-30. napon kelnek ki a fiókák, amelyekre a szülők eleinte felváltva ügyelnek, miközben a másik élelmet, vizet hord. A fiatal gólyák a kilencedik hét környékén hagyják el a fészket. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz.
Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építi fészkét, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választja meg. A nedves réteken, tarlókon keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, sőt, volt rá példa, hogy kisnyulat is vittek a fiókáknak táplálékként.
(forrás:Wikipédia)
 
 
Nem is ez a fontos, hanem egyrészt az hogy a gólya társas lény, tehát már nem magányosságra ítélve pusztul el.
 http://www.rtlklub.hu/video/88733
 
 
...és az én videogólyáim:
gólyales‏
   
Elküldve: 2008. június 17. 20:19:39
x  
http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=tapio
imádom öket...
 
2008 nyarán rendszeresen néztem őket, nagyon megható volt, ahogyan hazajöttek, aggódtam a kicsikért, amikor először kirepültek, és az apáért is, amikor több napig nem tért haza, meg jókat röhögtünk, amikor jókorákat kakiltak.
 
Huba - epereskert
Tavaly, a gólyák érkezésekor a középsősek felcuccoltak és elgyalogoltak - Huba szavaival az Epereskerti óvódához, amelynek közelében gólyafészek van, azt tanulmányozták. Nagyon jó, hogy elviszik a gyerekeket akár a város másik végébe is, csak hogy megnézzenek, egy most már mondhatni ritka látványosságot...
 

komment

Címkék: kékgólya epereskertigólya videogólya


süti beállítások módosítása