HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2010.04.26. 10:12 Gelso

/Könyvvásár/ Süteménység - A sütemények édes élete

Domonyi Rita-Nagy Dóra: Süteménység - A sütemények édes élete, Athenaeum Kiadó, 2008, 40 oldal, 1690 ft.

 

Pénteken végre sikerült eljutnom a hatalmas árengedményt kínáló könyvvásárra, ahol több "libri sparsi"-ra bukkantam, csak hogy maradjak bloghivatkozásomnál. Az egyik ezek közül a fent említett könyv. Csekély 400 ftért sikerült hozzájutni, de annál nagyobb és feledhetetlen élményt nyújt; pl. felütöttem a Szélhámos címűnél, és nagyobbik fiam hasát fogta a nevetéstől, pedig 6évesen nem elvárható, hogy ennyi szójátékot értsen. Ugyanezt felolvastam az ünnepi ebéd végén, nagypapa, apa, az ünnepelt részére, aki igazából cukrász, és kedvese - érdeklődve-mosolyogva hallgatták, és kifejezett tetszést aratott; azóta kb. a felét olvastam el, és mondhatni csupa öröm és élvezet ez a szakértelem, tömörség, játék a szavakkal, cukrászati kifejezésekkel. Itt találtam egy egész jó kommentet ill. könyvbemutatót, ahol látható pár fotó az alkotókról.

http://konyves.blog.hu/2008/02/23/a_sutik_csodas_vilaga

http://www.deol.hu/main.php?c=12417

Csak hogy fogalmatok legyen a mosolyra fakasztó szójátékokról, ami még egyszer mondom, komoly nyelvi jártasságra és nyelvi játékosságra utal, s emellett komoly kutatómunkára a témában.

Íme néhány ízelítő, de csak egy-egy kiragadva történetenként, de nem is tudom, érdemes-e kiragadni, lehet, hogy ezzel megölöm az élceket...

..."éjjelente, amikor egyedül ül szobájában és mossa le arcáról a marcipánt és tejszínhabot"... (Díva)

..."felajánlottak neki egy porcukorszállító munkát"... (Börtöntöltelék)

..."Járt a franciakrémesek földjén, megfordult az oroszkrémeknél, sőt a törökmézekhez is eljutott."... (Tudós)

..."régen, a kakaókorban a kislányok (...) úgy éltek otthon, mint a mákos gubók"..."annyit elért, hogy vaníliás-karikatúristának alkalmazták" (Szüfrazsett)

..."A szülei porcukorba száradt (...) öreg, lekváros batyuk voltak. (...) papa cukra az egekbe szökött, amikor (...) meglátta, hogy fia éppen tepertőkrémmel kenegeti magát. (...) A papa és a kedves mama pedig azóta is forog a fasírtjában, ahová temette őket." -  (Más)

..."Nagyon tetszett neki egy rózsaszín copfos puncsos minyonka, aki viszont az iskola ügyeletes szépfiújára, a felsős Rigó Jancsira meregetett habkarikányi szemeket"... (Szélhámos - ez a kedvencem)

..."(...) futurisztikus habkölteményeket készített. Tésztából copflabirintust font nekik, kakaóscsigába tekerte a habjukat, (...) szalagos fánkot aszpikált a tincseikre, mákból műfrufrut formált, és mézzel a homlokukra ragasztotta. (...) megnyitotta első szaloncukrát, (...) alig győzte a sok habdauert, tojáspakolást, piskótatekercselést, kalácsfonást, habfestést"... (Hajtündér, amit szintén imádok)

..."Két hét gyakorlás és megfeszített koncentráció után képes volt barátfülék mögül lekváros tallérokat elővenni ... felszeletelni segítőnőjét, Stefániát"... (Bűvész)

..."A hős kalandor csokitestén pedig egyre gyűltek a kalandok emlékei: kókuszgolyónyomok, grillázsszilánkok, mákos patkók rúgásai."... (Kalandor)

..."a fánkgyerekek úgy viselkedtek az óráin, mint a tej: vagy aludtak, vagy kifutottak"... (Tanítónő - ez is nagyon kedves a lelkemnek)

...Második férje "a betanított fánkként dolgozó briós"... (Özvegy)

..."Rákóczi-túrós úgy döntött, hogy Somlói vitézt galuskaseregével együtt kiküldi a süteményvégekre, védjék meg a hont senki ne pörköljön oda Mogyorórszágnak."... (Nagyúr - a legeslegjobb)

 

Az írónő valójában nem is írónő, hanem animációs film készítő; manapság animációs mozi és rajzfilmeket készít, animáció szakos egyetemisták vizsgafilmjeinek elkészítésében segédkezik. Nagyon szimpaikus, és figyelni fogom a későbbi műveit legyen az majd könyv, animáció vagy esetlegesen süti...:-) Gratulálok neki!

http://www.mome.hu/domonyi_rita.html

Az is itt az apropó, hogy Gyenes Emesével én is terveztem hasonló munkát - olyan rajzaiból, amik megszülettek, de valahogy mindenből kimaradtak, nem illettek kiállítások témáiba stb. Szóval ilyen kimaradt, elveszett, elfelejtett, kallódó, fiókmélyére szorult, szekrényben, mappában felejtett rajzok, skiccek, tervezetekkel van nekem tervem, csak még Emese sem tud róla...:-) Pont ilyen. Ideadná és én egy oldalban írnék arról, ami eszembe jut...szép álom, igaz? 

Csak még annyi, hogy elolvastam a könyvet, de valahogy nincs kedvem felrakni a könyvespolcra a többi könyv közé. Pedig tudom, hogy úgyis ez lesz a sorsa, csak nincs kedvem elválni tőle...

komment

Címkék: süteménységek gyenesemese domonyirita mogyorórszág


süti beállítások módosítása