HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.07.31. 17:30 Gelso

Csendes Nóra: Zápor ​utca

Csendes Nóra: Zápor ​utca

zapor.jpg

 

Ez egy csodálatos könyv. 
Nagyon elegáns stílusban megírt összefonódó történet. 
Jó volt a szabadnapjaim csendes reggelein elmerülni Csendes Nóra csendes, harmonikus, nosztalgikus buborékot körédfonó szavaiban. Szeretni a szereplőit, szeretni a helyszíneit, szeretni a történetét, és érezni mindent, ami A történeteivel együtt jár: együtt örülni a jókedvüknek, elszomorodni, ha bánat éri őket, együtt vigasztalódni, izgulni a konfliktusokban, replikázni a vitáikban, átélni a mellkasukat feszítő szenvedélyeket; de akár szaladni a futó zápor elől a mezőkön, fagyoskodni a ház előtti kerítésnél, meginni egy csésze forró teát, bújócskázni a szigeten, várva és vágyakozva kikukucskálni a varroda ablakán, várva és vágyakozva pengetni a húrokat, várva és vágyakozva nézni a fenyőt az ablakból, vagy akár azon a festményen… 
Jól esett a két, egymáshoz oly közeli de ugyanakkor távoli szerelmi történtet leperegni látni magad előtt. 
Nem mondom, hogy Bogi nem idegesített, és főleg aggasztott, hogy ennek a reményteli kapcsolatnak, aminek annyira egyértelmű vége van, ő lesz az egyedüli elrontója – pici kis fejlődés tapasztalható az esetében, de nagyon érdekes volt azt olvasni, hogy mennyi hibát halmoz botladozásiban a fiú szívéhez vezető úton. Haragudtam rá a butasága és tapasztalatlansága miatt. Ugyanakkor Gergőre is haragudtam azért, mert pont egy korábban átélt csalódását készült leképezni a Bogival való kapcsolatában. 
Nagyívű, lenyűgöző, magas színvonalú, igényes stílusban megírt szívszorító történet ez, csendes, akár a szerző vezetékneve. Aki zsenge kora ellenére olyan hitelesen volt képes elénk tárni párhuzamosan két leány ifjúvá serdülésének történetét, mint egy ráncos arcú, őszhajú, de élénk, fekete gombszem-tekintetű, sok mindent megélt és tapasztalt mesélő, aki kenyere javát bizony már megette…

Szívből gratulálok Csendes Nórának, engem elvarázsolt. Oda fogok figyelni rá feltétlenül!

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Továbbra is sajnálom, mint ahogyan a lista összeállítása zsúfolt napjai során is sajnáltam, hogy a Merítés díj ifjúsági irodalom 2016-os top10-es kötetei közé nem sikerült belistázni. Végtelenül.

            _ 
Időnként ránéztem a YouTube-n – létezik-e a Nonstop Ekhó zenekar…egyelőre semmi… :-( 
És természetesen szerettem volna gogglemappán keresztül megpillantani azt a fenyőt…
https://www.google.hu/maps/place/Budapest,+Z%C3%A1por+u…

 

 

 

 

komment


süti beállítások módosítása