HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.07.20. 19:34 Gelso

Mészöly Ágnes: Várkony ​és a könyvtár réme (Hanga és Várkony 3.)

Mészöly Ágnes: Várkony ​és a könyvtár réme (Hanga és Várkony 3.)

v3.jpg

Páran szerettek volna lebeszélni a könyvről, és emiatt az indulásom és a viszonyulásom nem volt éppen kedvező a könyvhöz és olvasásához, de nem bántam meg, hogy nem engedtem a lebeszélésnek, mert nekem igazából a könyv tetszett. Annak ellenére, hogy ez a 3. epizód a Hanga és Várkony sorozatból, szerencsére ez (is, gondolom, mint a többi) egy külön álló rész, nem igazán szükséges az első résztől kezdeni, mert nem fűződnek koherensen össze. 
Izgalmas (bár nem életszerű) volt a történet, hétköznapi gyerekekkel, valójában hétköznapi környezetben, a helyzet és a konfliktus viszont nem! Elképzelhetetlen, picit sci-fis az alapgondolat, elrabolni az emberek olvasmányemlékeit, saját érdekünk előtérbe helyezése, a hírnév- és pénzszerzés érdekében. 
A könyvben, a korábban még meséken és népmeséken cseperedett kisifjúság könyvbéli szereplőelképzeléseinek megfelelően vannak jók és rosszak – ezért könnyű köztük eligazodni, vannak nagyon pozitív tulajdonságokkal és jellemvonásokkal rendelkező főszereplők, akikkel könnyű azonosulni, követni, akár köréjük csoportosulni. Van egy, a nyári szünet közeli, kora nyári iskolai napok egyikén hirtelen felbukkanó, izgalmas helyzet – aminek muszáj utánajárni, és amit muszáj megoldani. 
Ennek lehetünk tanúi a könyvben, miközben ismert kötelező olvasmányok bukkannak fel – még akár kedvet is kaphatunk újraolvasásukra, vagy ha kimaradt – elolvasásukra. 
Tulajdonképpen ennyi, de ami még különlegessé teszi a talán hétköznapi szereplők hétköznapi környezetben zajló történetét, az az 5/b., Várkony és Hanga osztályának Pál Utca Lányok c. előadása. Meglepően ötletes volt a megvalósítás. 
A rövid rezümé ez lenne, de ami miatt még érdekes, az Hanga és anyukája viszonya – amit tényleg sajátos, miután CSI-foglalkozású édesapjától elváltak. Elgondolkodtató, és nem biztos, hogy követendő. Bizonyítja ezt Hanga önálló (10 éves!) döntése, hogy nem követi munkahely váltás miatt édesanyját, hanem marad vidéken, Várkony szülei odafigyelése mellett. (Ez azért nekem meredek volt – nem tudnám otthagyni a gyerekemet egy-egy hétre magányosan. Továbbá rendszeresen műanyagdobozos, gyorséttermi kínait és vödrös csirkét enni, kakaót könyvtári könyvre véletlenül ráborítani… Na és hát Zita nagymama meg teljességgel gáz…) 
Várkony és szülei/családja sem hétköznapi – bár ezelőtt 30-40 évvel tipikus hétköznapi család lett volna – Jónás Várkony rendelkezik apával, anyával – aki népművelő és néptánctanár, hagyományőrző szakköröket tart, és néptánc koreográfiákat állít össze; és egy eleven fiúiker-testvérpárral (Kolos, Gyula), akiknél mindig vmi klasszikus, finom, meglehet, sokak étrendjéből már tünedezőben lévő kajákat lehet suli után ebédelni (csirkepörkölt galuskával, csúsztatott palacsinta, sima palacsinta, kelkáposztafőzelék stb.)

Nagy élmény volt ilyen kellemes gyerekekről olvasni, még Hanga kirohanásai is viselhetőek, mert okos, értelmes, sokoldalú, ötletes. 
És ami valójában elgondolkoztatott az alapkonfliktus tekintetében azt éppen Hanga fogalmazta meg. „Ne becsüld le a veszélyt!” (150.old.) 
És tényleg elgondolkodtató: a manipuláció korunk egyik alapvető veszélyforrása – mert ha ma egy kötelező olvasmány kapcsán törlik ki az emlékeinket, akkor talán holnap egy gyilkosság szemtanújának emlékeit módosíthatják, később pedig a történelmi (akár kollektív, akár személyes) emlékeinknek is annyi lehet…

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Kicsit nehezen szoktam meg a mangát idéző illusztrációkat, de azt hiszem illik a könyv témájához és a főszereplőkhöz is.

Csak azt nem értem, valaki mondja meg kérem, mi a bánatért nem mindegy, hogy Kövespart* község, vagy falu – én valójában községből származom, és falusi vagyok…szóval, miért kerítenek ennek a különbségnek akkora nagy feneket a regényben??? 
*Kövespart község, Hegyesvár közelében

 

Jegyzetek: 
89.old. 
„egy ideig nézte, ahogy a barátja a minionokat kaszabolja a LoL-ban.” 
ez a LoL nem az a LOL, hanem a League of Legends – valós idejű stratégiai játék, és online stratégiai játék: többjátékos csatamező, ami a Defense of the Ancients nevű, Warcraft III: The Frozen Throne című játékhoz tartozó módján alapszik. 
és az említett minionok nem a filmből ismert mignonok, hanem „feláldozható lények, amik automatikusan generálódnak a Nexusban, azzal a céllal, hogy az előre kiválasztott ösvényen haladva folyamatosan törjenek előre; nem összetévesztendők a dzsungelben lévő semleges szörnyekkel. A minionok 'lelketlen háborús gépezetek' így nem éreznek, nem gondolkodnak. Mégis, csak bizonyos esetekben fognak támadni.” 
Kiemelés innen: https://hu.wikipedia.org/wiki/League_of_Legends 
http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Minion – a kép két szélén lévő ké ill. piros színű figurák 
119.old. 
Lemming (Lemmus) – az egy hörcsögféle 
I lemming (in italiano lemmi, singolare lemmo) 
91.old. 
Sanders CSI – ehhez nem kell különösebb komment, süldőkamaszlányok kedvence lehet Greg Sanders: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Sanders 
https://it.wikipedia.org/wiki/Greg_Sanders 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Eric_Szmanda

 

 

 

komment


süti beállítások módosítása