HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.06.06. 18:20 Gelso

Gurmai Beáta: Borka könyve

Gurmai Beáta: Borka könyve

borka_1.jpg

 

A könyv a témaválasztása, kedvessége és a rajzok miatt tetszett elsősorban.
Valójában amit kifogásolni tudnék, az a nyomtatás rendhagyó volta – számomra igen tankönyvszerűvé és -ízűvé változtatta ezt a képeskönyvet, amely valójában a család rejtélyes, kesze-kusza, sokszor a felnőttek számára is bonyolult összefüggéseket kínáló, sokszor értelmezés szintjén maradó alá-és fölérendelt viszonyokat kíséreli meg elmagyarázni a (kis)gyerekeknek. A tipográfia kuszasága miatt sokáig elbizonytalanított, hogy inkább jó érzés-e olvasni vagy nem?
A sötétbordó színnel szedett kérdések bevallom a könyv egésze során zavartak, és úgy gondolom, nem szükségesek, mert a fejezetek tartalma automatikusan szolgáltatja a témát a szülőkkel való beszélgetéshez, ahol minden bizonnyal a könyvben feltett kérdések (Neked mi a neved? Van-e beceneved? Milyen keresztnevek tetszenek? Van-e testvéred? Ha nincs, szeretnél-e? Hogyan fogod hívni a gyerekeidet, ha lesz? Szoktál-e segíteni a szüleidnek, nagyszüleidnek? Melyik a te kedvenc családi történeted? Milyen családot szeretnél? Milyen lesz a menyasszonyi ruhád? stb.) elhangzanak – ebből a szempontból, még ha beszélgetős könyvnek is szánta a szerző, akkor is feleslegesnek tartottam így összeszedni.
A másik, ami zavart a sötétkék alapon fehér betűkkel írott „Tudod-e…” részek – nem tartalmilag zavartak, nagyon sok érdekességet közvetítettek, de szemnek nem volt kellemes ilyen formában a látvány – egy újabb kiadás alkalmával javasolnám ezt a fajta szerkesztési módot/formát újragondolni és szem-ill. olvasóbarátabbá tenni.
Úgy érzem, maga a könyv kicsit hiánypótló is, mert bár létezik Janikovszky Éva bonyolult rokoni kapcsolatokat megsárgult fényképeken keresztül elmagyarázó könyve az Akár hiszed, akár nem, ez a könyv más megközelítésben veszi vizsgálat és mondhatni felvilágosítás alá a témát, és kibővíti még egy kicsit a nevek, az illem, a tervek, ill. az érzelmek világából vett információkkal. Ugyanakkor picit a nagyszülők, a családi legendáriumok, és Borka ruhácskájának köszönhetően vissza is repít a múltba.
A könyv végére kerek egésszé vált a törekvés és a történet, a zárás nehéz és kényesen intim volta miatt (Borka és a veszekedő szülők) feladta a szerzőnek a leckét, amelyet úgy érzem sikeresen megoldott: „A jó és a rossz történetek is hozzátartoznak az életünkhöz.Nálunk is előfordult, és ma is előfordul, hogy a családtagok összevesznek. A lényeg, hogy a végén megpróbálják megjavítani, ami elromlott. (…) Egy ideje figyelni kezdtem, hogy körülöttem hogyan javítják meg a dolgokat mások, vagy én hogyan tudom megjavítani azokat. (…) vannak már saját ötleteim is, amiket kipróbáltam, és a legtöbbször működnek! (…) Egy néma ölelés mindig jól jöhet.”

A könyvet díszítő és mondhatni az információkat kiegészítő illusztrációk nagyon kedvesek,Megyeri Annamária munkái. (az apuka, az anyuka, a nagyszülők és Borka alakjai a családi összetartozást, szeretetet, gondoskodást egyértelműen közvetítik, és ezt kísérik a rokoni ágakat is megértetni szándékozó, népművészeti motívumokat idéző, elágazó farajzok)

A könyvet kiegészítő rajzfilmek megtekintését is melegen ajánlom!
https://www.youtube.com/watch?v=JdJ3WiNGmDw
BORKA AND THE MAGIC DRESS 2 – The Siblings – trailer
https://www.youtube.com/watch?v=IZWs6EIQJj8&feature
BORKA AND THE MAGIC DRESS – THE QUARRELING PARENTS – EN SUBTITLE
www.borkavilaga.com

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

P.S.: Aki a könyv elolvasása ill. tanulmányozása mellett dönt, hasonló tartalma végett ajánlom olvasásra, ágrajz tanulmányozásra Bartos Erika: Együtt lenni jó! c. könyvét is – nem fogtok csalódni!
http://moly.hu/konyvek/bartos-erika-egyutt-lenni-jo

 

komment


süti beállítások módosítása