HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2015.11.18. 21:44 Gelso

Alberts Bels: Szembesítés

Alberts Bels: Szembesítés

azembes.jpg

Érdekes könyv, aminek az olvasásával az elején megküzdöttem, mert az elején elég sok közhelyes dolgot találtam, de a végére – nem is hittem volna – megkedveltem. Nagyon sok érzelmet kelt, ébreszt és vetít ki a könyv.
Juris egy pozitív szereplő, aki családjában történt tragédiák kapcsán átértékeli az addig leélt, művész-szabad, független 29 évét. A regény vége mély benyomást gyakorolt rám, mert egyértelműen kivetít egyfajta pozitív hozzáállást a jövőhöz; Juris tudatosan akar változtatni az addig bár párkapcsolatban, mégis saját gyermek nélkül leélt életében.
Pedig neki addig is viszonylag teljes az élete, hisz művész mivoltából adódóan saját alkotásaival benépesítheti életét, azonban rájön, hogy bár az élet múlandó és törékeny, és tragikusan véges – de a szabad alkotómunkán a család, a gyerek is túl tesz és igazából az ér valamit.
Tetszett ez a pálfordulás, vagy ez az egyfajta „megvilágosodás.” Tetszett az a gondolat, hogy a szobrász, aki műveinek atyja, meg szeretné valójában is tapasztalni, mi is az, igazi apának lenni.
Ami még külön tetsző rész volt, az az idős ember, Gulcevic, profiljának szobrászi megformázása körüli történet. Szimpatikus volt az öreg és Juris hozzá való viszonyulása, a kettejük közti közvetlen kapcsolat. Itt is a közvetlen emberi kapcsolatok (bensőségesség, szeretet, emberi közelség, őszinteség) ábrázolása és kivetítése fogott meg. De emellett (kb. a 118. oldalon) kifejeződik egy nagyon óvatos, nagyon szűrt társadalmi és politikai kritika egy egykori elvtárs szájába adva, ami egyre erősödik, bátrabb és szókimondóbb lesz (120).
A 101. oldalon Rudolf betegágya melletti gondolatok, a betegség átéreztetése nagyon plasztikus, megható és átélhető, bensőséges, szép – érezhető, hogy aki ír róla, nagyon szerette.

@Tíci Olvassunk a Modern Könyvtár sorozat köteteiből! kihívására.
Elolvasott kötetek:
http://moly.hu/polcok/olvassuk-a-raketa-regenytar-ra-re-koteteit-es-olvassunk-a-modern-konyvtar-sorozat-koteteibol-kihivashoz

@encus625 A year of reading the world kihívásához

—————-
Kérdésem, tudna vki válaszolni?
„Vidd be a dupla nelsont!” (15.old) – gondolom, ez egy bokszban használt kifejezés lehet.
Ingola (68.old) – минога – ez egy hidegtálon szereplő étel, halféle – de esszük is? Kóstolta már vki? Milyen? Az angolnára hasonlít? Én meg nem enném…
Kengyelfutó gyalogkakukk, libikóka, karórépapuding oroszul:
libikóka – altalena, качели, teeter-totter or seesaw
«Кролик Багз или Дорожный Бегун» (The Bugs Bunny/Road Runner Movie – Кролик Багз – Tapsi Hapsi) L'invincibile Beep Beep

Karórépapuding hogy mondják oroszul?
És amúgy olvastatok mostanság hasonlóan szépen csengő szót?

 

komment


süti beállítások módosítása