HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.03.19. 16:33 Gelso

K. László Szilvia: Marci és a galibák – Mezítlábtól napszúrásig (Kékmanó, a főnyeremény 3.)

K. László Szilvia: Marci és a galibák – Mezítlábtól napszúrásig (Kékmanó, a főnyeremény 3.) 

marci.jpg

 

Hát nem tudom, végül is semmi bajom sincs a könyvvel, nem lehetne semmi kivetnivalóm – látom a szerzőnő tobzódik a dicséretekben és az elismerésben… mégis vmi miatt hezitálok, hogy elájuljak és öt csillagot adjak.
Nem értem magam.
A főszereplő, Marci, igazi kisgyerek a maga dacosságával, hisztijeivel, kedvességével, kalandjaival, tesócivakodásaival. Szerencséjére családban él, és van testvére is. Emellett ott van neki Sárgasipkás Kékmanója, aki türelemre inti, elmagyaráz dolgokat, megnyugtatja és ha kell, mesél az üresjáratokban.
Igazából az eddig olvasott „magyarázós” mesekönyvek közül ez tetszett a legkevésbé. Leginkább Beck Andrea: A Tündérek kalendáriuma (A Titoktündér 5.), majd Igaz Dóra:Katonadolog! (Doktormesék 2.) a Marci és Kékmanó csak ez után következne. Most kezdtük el viszont Bartos Erika: Együtt lenni jó! könyvét, de az is megelőzi.
Kedves a könyv nyelvezete, jók a kiragadott helyzetek: vihartól való félelem, egyedül könnyen eltévedhetsz, méhecskecsípés, lehet mindenkinek hol rossz, hol pedig jó napja stb. tetszik a magyarázat a nyárról és a napról, a hullócsillagos rész. Amit én kifogásoltam, és nem tetszett, hogy a könyvben szerepel, az a szerelem behozása és megjelenítése – szerintem még ehhez kicsik ezek a gyerekek, bár az igaz, hogy nap mint nap szóba kerül az oviban.
Nem akarom elvenni a kedveteket ettől a kedves, jószándékú meséskönyvtől, sok rajongója van, és igen, legyen is így, de nekem valamiért nem tetszett, és az a fura, hogy nem is tudom megfogalmazni, mi ill. miért nem.
Talán az – de ez sem törvényszerű – ahogyan a könyvben néha felbukkannak a felnőttek, távolról, messziről, ha ott is voltak, nem partnerként, hanem hosszan beszélgetve a szomszéddal, miközben a gyerek várja, hogy játsszanak. Na, és ekkor jön megoldásként Kékmanó… na, talán ez az „üresjáratkitöltőnek-megjelenő-kékmanó-szerep” – ez az, ami nem tetszett…
Várom, mit írnak mások…

Kékmanó meséi közül kettő tetszett: A kis Lajhár Alajos c. verses mese (ez szavalóverseny gyanús) és a Mese a szórakozott pékmesterről c. mese megoldása.
A rajzok az elején nem tetszettek kimondottan, de a végére megszerettem a mókás pofikat. Az emberalakok, a kobold sem szépek, de a helyzetek, amiket ábrázolnak teszik őket kedvessé és szeretetreméltókká.
Aranyos pl. a címlap, vagy pl. a Júliusi mesénél, ahogyan beszíjazva utazik a két gyerek nyaralni. Tetszik a fahordás apával, vagy a hullócsillag bámulás, vagy ahogyan háttal állva nézi a két gyerek a szivárványt.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

komment


süti beállítások módosítása