HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2012.12.28. 21:32 Gelso

Harold Pinter Drámák

 
hp.jpg

Párbeszédek, pár órás/napos élethelyzetek napjainkból (?), jelen korunkban játszódnak – de azért remélem, sosem leszek még csak mellékszereplője sem ezeknek a helyzeteknek.
Leginkább Az étellift tetszett és gondolkodtatott el – „maffiozisztikus” alaphelyzet, igazi bérgyilkos várakozással teli hangulat; számomra Antonio Tabucchi: Cambio di mano c. novelláját idézte fel. Tetszés ill. hatás alapján a következő és talán legjobb A melegház – nagyon izgalmas volt, és nagyon rettenetes. (A címét nem igazán értem.) A sorban két másik dráma (nem tudok köztük választani) az Árulás és a Porrá leszel. Az előzőben az időben visszafelé-technika tetszett, a másikban a puzzle-szerű múltbeli történet-összerakás; a címe nagyon találó, mert az egész rövid drámát áthatja a halál. De a nők lenézése, szinte semmibevétele erősen szíven ütött; szintén a nő közkézen-forgatásán rökönyödtem meg a Hazatérésben is, ebben a drámában ehhez még hozzájött a közönséges, megsemmisítő, lealacsonyító, megalázó beszédstílus, a „minden-nő-kurva” felfogás.
A gondnok is túl „sötétbarna” számomra, cigitől elrekedt, borgőzös hangú, morgós-morózus, zsémbes, lepukkadt ruházatú emberek sértegetik, alázzák meg a másikat és egymást; ennél a drámánál is és a Senkiföldje esetében is a másik ember megalázása, kihasználása volt a szembeötlő.

Amúgy azt hiszem, én még nem nőttem fel ezekhez a drámákhoz.
Vagy nem vagyok eléggé piszkos. Vagy feslett. Vagy kiszolgáltatott. Vagy törtető. Vagy…

Az olvasást @sünmalac Irodalmi Nobel-díjasok éve c. kihívására tettem. (2.)


komment


süti beállítások módosítása