HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2010.04.28. 19:18 Gelso

BERY

Na, lehetek én tiszta tudatlan, de nem tom ki ez Sugár Bery... de az előétele felkeltette az ízlelőbimbóimat...:-) 

 

Szeretem a lazacot, és volt egy muffinféleség, amit (virág?)cserépben sütött ki...hm...

Lazac tatár édesköménnyel, cserépben sült rozmaringos-olívabogyós kenyérrel

 

Bery előétele

Lazac tatár édesköménnyel, cserépben sült rozmaringos-olívabogyós kenyérrel

Hozzávalók:
45 dkg friss lazacfilé
1 db édeskömény gumó

Hozzávalók:
45 dkg friss lazacfilé
1 db édeskömény gumó
3 evőkanál olívaolaj
1 db zöldcitrom leve
1 csokor metélőhagyma
2 db avokadó

darált bors
10 dkg kígyóuborka
1 db friss torma

Lazacot és a megmosott édeskömény gumót vágjuk apró kockára, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Adjuk hozzá az olívaolajt, citromlevet, összevágott metélőhagymát, sót és őrölt borsot. Aprítsuk fel a gép segítségével, vigyázzunk, csak pár pillanatig kapcsoljuk be a gépet, hogy a lazac darabos maradjon. Készíthetjük úgy is, hogy a halat és a köménygumót vágódeszkán csapókéssel aprítjuk fel apró darabokra, majd ez után keverjük össze a többi hozzávalókkal.
Az érett avokadót vágjuk kétfelé, magját vegyük ki, majd hámozzuk meg. Tegyük egy tálkába, ízesítsük pár csepp citromlével, reszelt tormával, sóval és őrölt borssal. Villával törjük össze alaposan.
A lazac tatárt tegyük egy szép üvegtálba, tetejére simítsuk az avokadókrémet, dekorálhatjuk vékonyra felszeletelt uborkával. Pirítósra kenve kiváló vendégváró csemege.


Cserépben sült kenyér
Hozzávalók:
30 dkg búzaliszt
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
4 evőkanál olívaolaj
1 maréknyi olajbogyó zöld
1 csokor friss rozmaring.

Tegyük dagasztótálba a liszteket, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a durvára összevágott rozmaringot, csorgassunk rá három evőkanálnyi olívaolajt, majd kezdjünk hozzá a dagasztáshoz. Kis adagokba csorgassunk hozzá langyon vizet, épp annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát kapjunk. Addig dagasszuk, míg a kenyértészta az edény falától kezd elválni. Keverjük még egy percig, majd tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére. A duplájára kelt, borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, nyújtsuk ki, majd szórjuk rá az olajbogyót. Hajtogassuk össze, is jól gyúrjuk át, hogy az olajbogyó jól elkeveredjen a kenyértésztában. Béleljünk ki sütőpapírral tiszta virágcserepeket, osszuk a tésztát jó maroknyi egyenlő részre, sodorjunk belőle kis cipókat, majd tegyük a cserépbe. Tetejét szórjuk meg összetépkedett rozmaringlevelekkel, kelesszük még körülbelül 15-20 percig, majd tegyük előmelegített sütőbe. 180 fokon süssük 45-50 percig. Ha elkészült borítsuk ki a formából, és hagyjuk kissé kihűlni.

más

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://mandiner.hu/attachment/0003/2920_1250094395.jpg&imgrefurl=http://mandiner.hu/cikk/bevallalta_meleg_a_szakallamtitkar_&h=280&w=560&sz=47&tbnid=mQmx8N1nuyxPsM:&tbnh=67&tbnw=133&prev=/images%3Fq%3Dsug%25C3%25A1r%2Bbery&hl=hu&usg=__tdSfIaODeDMjHxU3BAczjDMDS84=&ei=FXPYS5yTFsmiOOax3IgH&sa=X&oi=image_result&resnum=4&ct=image&ved=0CAwQ9QEwAw

 

komment

Címkék: lazac virágcserép sugárbery muffinkenyér


süti beállítások módosítása