HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2020.02.14. 16:38 Gelso

Szabó Erzsébet Mária: Olasz ​tesztek - társalgási témakörök szerint

Szabó Erzsébet Mária: Olasz ​tesztek - társalgási témakörök szerint

olasz.jpg

Egész éves gyakorlásra választottam – mivel nem szeretném elveszíteni a már megszerzett olasz tudásomat, ezért azt tervezem, hogy a meglévő sok gyakorlókönyvemből évente egyet kiválasztok és feldolgozom – és sikerült is rendszeresen elővenni, megoldani, ismételni egy év alatt.
Ami új volt a korábban megszokott tesztekhez képest, hogy ebben a könyvben 25 mondatból álló tesztek vannak (a korábban megszokott 50-es csoportokhoz képest), természetesen alapvetően nyelvtani gyakorlást segít, de emellett még a lexikai gyarapodást is igencsak! Ennek nagyon örültem, bár a sok idegenként feltűnt új szó az eredményeimet gyengítette, mégsem panaszkodom, mert rengeteg új szóval gyarapodott a lexikális tudásom (vagy egy témán belül rendszereződött is, pl. természetvédelem, távközlés, internet). Ugyanis a tesztkönyv másik újítása, hogy a tesztek témakörök köré vannak csoportosítva.
A tesztkönyvben összesen 13 témakör található (pl. természetvédelem, család, olasz és magyar országismeret, étkezés, egészség, család stb.), egy-egy témakörhöz 4-4 darab, egyenként 25 mondatból álló tesztsor tartozik, megoldókulccsal.
A 25-re csökkentett mennyiség végett gyorsabban haladhattam, egyszerre több témából válogatva is, a könyvben össze-vissza ugrálva is gyakorolhattam, így nem lett unalmas, száraz illetve monoton a tanulás.
Összességében, még ha ritkábban több hibát is vétettem a fentiek miatt, az esetleges gyengébb eredmény sem vette el a kedvemet attól, hogy végigcsináljam, amire büszke vagyok. Gyakorlatilag 23 éve nem nyelvtanoztam ennyire intenzíven, és örülök, hogy nem mondható nagy tudáskopásnak, amit az értékelésekkel tapasztaltam.
A legjobban sikerült három témakör az evés, a szabadidő és a magyar országismereti, míg a leggyengébb hármas a természetvédelem, otthon és a távközlés.
Az új szavakat igyekeztem megtanulni, a rosszul sikerült tesztmondatokat külön megjegyeztem, és kis idő elteltével ismétlés után újra megoldom.
Összességében jó gyakorlókönyvnek tartom, segíti az önálló tanulást, ajánlom minden közép és felsőfokú nyelvvizsga előtt állónak gyakorolni.