HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.07.24. 23:25 Gelso

Mészöly Ágnes: Szabadlábon - Road movie kerekesszékben

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Road movie kerekesszékben

szabadlaban.jpg

Nagyon tetszett a könyv, a szereplők, a helyzetek. 
Sajnálom, hogy az olvasás után azonnal nem tudtam értékelésemet is megírni. Valahol olvastam mostanában, hogy azokról a könyvekről talán nehezebb értékelést írni, amik tetszettek… talán tényleg így van ez. 
Az ember fél, hogy egy karrierjének kezdetén álló, jó és „tehetséges” könyv sanszát nehogy elrontsa egy elvétett szóval, mondattal. 
Tetszett ennek a kamasz kölyöknek a bátorsága, az osztálytársainak ill. barátainak, osztályfőnökének a hozzá való viszonyulása, Klári lazasága és az anyuka, Győri Ildi alakja is – fura volt a másik oldal véleményeit olvasni anyaként egy anyáról, aki minden tőle telhetőt megtesz a fiáért, miközben születése óta végigaggódja érte az életét. 
Tetszettek a kalandok Európán keresztül, mégha én is szétaggódtam időnként az agyamat, de sok-sok szerethető rész marad meg bennem sokáig emlékként. 
Legkedvesebb részeim a Franciaországban zajló részek, legfőképpen amikor Diane egyetemi tanárnő unokaéhségét enyhítették/enyhíthették. De élvezettel olvastam a kis talpraesett festőpalánta-kislánnyal való megismerkedését (azóta már tuti ismerősök a FB-on), és a gyermektársasággal átélt gördeszkás kaland, szimpatikus volt a Kazuma-családdal/családnál eltöltött napok történései, elgondolkodtató volt Kazuma filozofálása az átlagosról, és hát a meglepetés a végén… Vámos Miklós visszakerült szótárának sztoriját idézte… 
Nagyon tetszett, szurkolok a könyvért a Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) elnyerése tekintetében.

(és még azért is jó volt olvasni, mert sok szereplőnek megvan a véletlenszerű párhuzamos párja az életemben: van egy Győri Ildi barátnőm, aki bizonyára szintén ilyen aggódós anyuka, Egérke (bácsi) aki inkább gyerekkori barátom, picit fiatalabb a regénybeli szereplőnél, de nem áll távol jelleme a regénybelinél, Kocsis Ági konduktor barátnőm, aki Klári alakját hozta emberközelivé, és teljesen rokonivá)

Gördülékeny stílus, nagyon jó: tömör, plasztikus, hangos, olykor snittszerű, de simán kirajzolódó karakterábrázolások, szerethető szereplők, fiatalos élethelyzetek, pozitív kapcsolatok, jó barátok, többnyire kedves osztálytársak, jófej ofő, tanárok – csupa olyan dolog, ami szerethetővé és könnyen fogyaszthatóvá tesz egy könyvet. 
Szerencsés helyzet: szerencsés az összetevők együttállása – és szurkolok is annak, hogy mindez így is maradjon, mert tehetséges szerző – figyelni fogom, mert még nem feltétlenül és maradéktalanul győzött meg, de nagyon odafigyelek rá –, sokáig meghatározó könyvéről és történetéről van szó.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

Örültem volna/örülnék én is egy madaras medálnak… 
…na, igen, és titkon abban reménykedtem, hogy anya és a rendőr összejönnek – de ennyire ne számítsak hepiendre, igaz????

                             
Amiért haragudtam, ill. nem esett jól, hogy Balassagyarmatot egy „szürkénél is jellegtelenebb kisváros”-nak titulálta a szerző, ahová „le kell menni”. Azt hiszem, ebben nincs igaza. Nem sűrűn voltam ebben a városban, de 1986-ban, amikor nyári szünetben töltöttem ott napokat, heteket, akkor nagyon izgalmas és pezsgő város volt. Pedig ez még jóval bent volt a másik érában – azóta, ahogy hallottam bőséges és sok változáson, modernizáláson átment ez a város, amely a szocialista időszak egyik nagy vesztese – hiszen nagyon sokáig megyeszékhely volt, és ezt a rangot a mesterségesen megalkotott Salgótarján simán „elskalpolt” tőle…

Utazókönyv: 
https://moly.hu/utazokonyvek/1520

 

Jegyzetek: 
85. old. (metal) tribute zenekar: emlékzenekar 
114.old Kasabian zenekar: 
https://en.wikipedia.org/wiki/Kasabian 
https://it.wikipedia.org/wiki/Kasabian 
146.old. Starbucks – kávézó, cég egy nemzetközi kávéházlánc 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Starbucks 
A nemzetközi kávéházláncot erry Baldwin angoltanár, Zev Siegl történelemtanár, és Gordon Bowker író. A Starbucks nevet Herman Melville amerikai szerző Moby-Dick c. regényéből vették, miután az egyik alapíró a Pequod nevet (a regényben a hajót hívták így, Starbuck pedig a legénység első tagja) elutasította. Magyarországon 2010 júniusában nyitotta meg első kávézóját a Starbucks a budapesti WestEnd City Center Bevásárlóközpontban. 
180.old. dörner 
Mi a különbség a döner és a gyros között? 
http://napitaptudas.blog.hu/2016/06/01/mi_a_kulonbseg_a… 
181.old. Starnbergi-tó 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Starnbergi-t%C3%B3 
https://bogair.hu/nemetorszag/munchen-latnivalok/starnb… 
https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g641955… 
https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g641955…

310.old Verdony-kanyon 
http://www.erdekesvilag.hu/verdon-szurdok-franciaorszag… 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Verdon-kanyon 
http://www.origo.hu/utazas/hirek/20150605-a-verdon-szur… 
Point Sublime – Verdon 
https://www.youtube.com/watch… 
https://fr.wikipedia.org/wiki/Point_Sublime_(Verdon) 
Fotók: https://www.tripadvisor.co.nz/LocationPhotoDirectLink-g… 
312. old. Camargue-i Nemzeti park 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Camargue 
http://minden-mi-francia7.webnode.hu/news/la-camargue-a… 
http://www.fokusz.info/index.php… 
315. old Vaccarès-tó 
https://hu.wikipedia.org/wiki/Vaccar%C3%A8s-t%C3%B3

 

 

komment


süti beállítások módosítása