HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.07.24. 23:15 Gelso

Kertész Erzsi: Helló, ​felség! (Göröngyös Úti Iskola 1.)

Kertész Erzsi: Helló, ​felség! (Göröngyös Úti Iskola 1.)

gisk.jpg

Csuda Gábor olyan önálló egyéniséggel rendelkező gyermek – aki, mint tanítvány, mondjuk ki nyíltan, elég nagy problémát jelent a tanároknak, és ettől csak kicsivel kisebb problémát az osztálytársainak. 
De mivel egyéniség, intelligensebb és okosabb minden könyvben felbukkanó szereplőnél. 
Segítőkészségével és gyors problémamegoldó képességével ki is emelkedik a többi gyerek közül (pl. karácsonyfa-jelmez vagy a szülinapi kókuszgolyók esete) – bár való igaz nem kaptunk róluk mélyebb jellemzést… 
(Sajnos, az én 2/b-s gyerekem osztályában simán „kipurcantanák” a gyerekek… Nem biztos, hogy kibírna köztük egy teljes iskolaévet.) 
Kevés osztálytársát tekintheti barátnak, de ezen Gábor felülemelkedik – fene tudja, mennyire jó ez neki? Biztos bántja, de mint létező tényt (talán neki már megszűnt probléma lenni) már elkerüli, felülemelkedik rajta, és nem tekinti az élet tragédiájának. 
Jó eléldegél saját világában és jól érzi királyként magát. 
Sajnos ebben a „máséletben” a tanárai nem partnerek, a kedves nevű Maja néni nyíltan a legaljasabb, a tesitanárnak, Józsibácsinak simán szemet kellene hunynia, mert neki aztán tényleg nem jelent közellenséget a királynak öltözött Csuda Gábor – nem úgy az osztályfőnöknek, Rita néninek, aki egy álnok kígyó, aki Gábor szülei szemébe elhiteti, hogy engedi a királyosdit, de már ha az igazgató nő felbukkan, kifordul magából és szívtelen, kötelességtevő meg rendreutasító tanárrá vedlik; na és nem beszélve a magyartanárról, Ilike néniről, aki, bár hajlandó őt korrepetálni, de „mintatanár” módjára égeti le az egész osztály előtt. 
Sajnos a tanárok sorra csinálnak hülyét magukból, ez a könyvecske számomra a tanárok megcsúfolása…*

Nagyon rossz könyv, pedagógiailag selejt felnőtt szereplőkkel, teljesen elhibázott kivitelezéssel. MEGOLDÁS NINCS, ill. maga a 8 éves szuperérzékeny gyerek oldja meg magának a helyzetet… háát, nem jó kép a felnőttekről. (sem a gyerekekről, hiszen ők is alig partnerek a segítőkészségben)

A két csillagom az ötletnek és Metzing Eszter illusztrátornak szól… viszont sajnáltam a kétoldalas rajzok szerencsétlenségét – pl. 10-11. oldalon a főszereplő Csuda Gáborból szinte semmi sem látható, mert pont középre a kötéshez került… 
a 24-25. old. lévő kötélmászós a kedvencem, (de a tesitanár rajta egyenesen hajléktalan hobó kinézetű)!

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2016) – top10 kihívásához

Ja, és muszáj vagyok ezzel zárni Csukás István után szabadon: #Gazsi bácsi# Rita néni lótetű!

                        _ 
*- Majd ha öt másodperc alatt felérsz a kötél tetejére, akkor azt mondom, hogy király vagy, fiam! De addig, jobb, ha nem áltatod magad ezzel… 
– A királyok nagyon ritkán másznak kötélre – mondta Gábor tisztelettudóan és felkapott még egy labdát. – Józsi bácsi, szerintem inkább a majmoktól várható el ez az öt másodperces eredmény… 
– Na, eriggy a következő órádra fiam! (68.old)

komment


süti beállítások módosítása