HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.06.07. 23:52 Gelso

Zelei Bori: Kevert

Zelei Bori: Kevert

kevert.jpg

 Pillanatképek, lélekrezdülések, érzelmi állapotok, gondolatfoszlányok az élet egy adott és meghatározó szakaszában – ezek a szavak jutottak eszembe a vékonyka kötet rövid írásait olvasva.
Mintha diák váltogatnák egymást, képekbe merevedett pillanatok, merengések.
Akár egy ballagás körüli hetekben osztálytársak között köröző emlékkönyv: egy kép – egy idézet – csak itt a kép, a leírtakból rajzolódik ki.

Az Apa külföldön van és a Mámor áll a legközelebb hozzám, ez a két leginkább sikerült novella; emlékeket és érzéseket idéztek fel bennem.
A Kattintgatok, a Merülés és a Henrik olyan tétova.
A Kicsöng-től pedig herótom lett…
Kamaszok kódorgásai az ifjú vagy fiatal felnőttek fázisba kerülés felé…

Zelei Bori nevével minden bizonnyal találkozni fogunk még, főleg, ha a későbbi életének, környezetének szereplőit és azoknak intimitásait ilyen érzékenyen és odafigyelő empátiával fogja tudni elénk tárni.

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.

 Ha jól emlékszem a Kicsöng c. írásnál volt egy évszám: 2007.04.16.
Elgondolkoztam, mi is történhetett akkor velem, velünk?
Még nem volt meg a második kisfiunk, az első is 3 év körüli, úton a szobatisztaság felé, bölcsődés. Én dolgoztam, kétszer egy hetes kiküldetésben oktatáson vettem részt Hajdúszoboszlón, miközben otthon a kisfiam bárányhimlősen feküdt a két nagymama felügyeletében. A férjem is dolgozott, talán Szegeden, vagy Szentendrén, hetente járt haza… nem votl könnyű időszak.

 

komment


süti beállítások módosítása