HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2017.06.04. 22:59 Gelso

Papp Dóra: Tükörlelkek ​2. (Tükörlelkek 2.)

Papp Dóra: Tükörlelkek ​2. (Tükörlelkek 2.)

tukorl2.jpg

Úgy szeretném felhívni erre a könyvre a figyelmet!
Vagy tán nincs is rá szükség? Jelenleg 133-an olvasták, 84-en csillagozták, 61-en adtak 5*-ot, 25-en kedvencelték…
Jó lenne tudni, hogy sok végzős, ill. 10-12-es középiskoláshoz jut el ez a könyv…
Bár nem olvastam az első kötetét, de engem nagyon magával ragadott, és magához vonzott ez a kamaszregény. A Léggömbök után itt egy másik, amely visszajuttatott az érettségi előtti időszak izgalmas és mozgalmas időszakába.
Zsúfolt, tanulással teli, érettségi, felvételi, ballagás előtti teendőkkel telített hetek ezek, szerelmi, baráti, szülői, tanári és egyéb fontos kapcsolatokkal, és az ezekhez fűződő és körülölelő érzelmekkel. Szerencsés regénytéma.
Hihetetlen mennyire alapos jellemábrázolásokra képes a szerző! Nagyon gördülékeny, magával sodró, könnyen olvasható, könnyed stílusban ír, korántsem egyszerű, embert, lelket, ideget próbáló konfliktusokról. Figyelni fogok rá a későbbiekben.
Sajnálom, hogy vége lett a történetnek, szívesen olvasnék még a főhősökről, akik közül Kriszti a kedvencem. Közel áll hozzám a személyisége, céltudatossága, eltökéltsége, szorgalma, sokrétűsége, tájékozottsága, okossága, segítőkész, közösségi alakja. Szeretem az ilyen sokoldalú, fantáziadús, impulzív, magával ragadó, ragyogó egyéneket. Szimpatikus a barátja, Kornél alakja is. Ha valós sorsról lenne szó, minden bizonnyal szurkolnék kettejükért.
Mint ahogyan szurkolnék a többi szereplő sikeres és boldogra forduló életéért.
Szimpatikus pár Orsié és Olivéré – Olivér alakjára nagy szüksége van Orsinak, tompítani lelkének állandó lobogását, megnyugtatni őt az egymást érő konfliktusok közepette.
Eszter és Milán élete is figyelemre méltó; Eszter szerencsésnek mondhatja magát, nemcsak azért, mert megtalálta Milánban a szerelmet és az odafigyelést, hanem, azért is, hogy ennyi figyelmes, és segítőkész ember veszi körül.
Nagyon tetszettek az iskolai életről szóló részek, örültem, hogy a regény legalább annyit játszódik a suliban, mint otthon, vagy más környezetben.
Érdekesnek találtam a szülői viszonyok, hozzáállások, beszélgetéskezdemények, konfliktusok ábrázolását – ellenben Kriszti szobafogságát 18 évesen valahogy nem tartottam könyvbe illőnek.
Legalább annyira érdekesnek találtam a Kriszti táncszerepléseit és titkos jelentkezését a táncsuliba, vagy Orsi és Paul „kapcsolatának” elmélyülését, mint a párok mindennapjainak alakulását. Ezek voltak számomra a legizgalmasabb részek. A végére hagyott megoldás pedig kifejezetten meglepő és filmre-valóra sikerült.
Nagyon plasztikusak voltak a felnőttek is a regényben – ki-ki a saját bajával, problémájával, gondjával, törekvéseivel. Mozgalmas egy könyv volt, sok, összetett személyiséggel rendelkező szereplőt vonultatott fel, hétköznapi problémákkal, amelyekkel bármely ember küszködhet és viaskodhat és remélhetőleg sikerrel küzd meg életünkben.
Ezért is válhat a regény könnyen szerethetővé a benne ábrázolt konfliktusok ellenére.

Érdekelne, hogyan boldogulnak azok, akik már egyetemre járnak (Kriszti, Kornél, Milán), hogyan veszi az akadályokat felvételi előtt Orsi és Olivér? Milyen Kriszti budapesti élete, hogyan alakul a tánctanulása, hogyan egyezteti majd össze a gyógyszerészeti tanulmányaival? Meggyógyul-e Eszter? És persze, együttmaradnak-e?
Nagyon megkedveltem a könyvet, mely alapján érdekelni kezdtek az előzmények.
Kíváncsi lettem a szerző többi írására, és sajnálom, hogy ennek a történetnek itt vége lett.
Már nem most olvastam el, legalább 3 hete, de azóta nem volt nap, hogy ne jusson eszembe akár egy részlet, egy szereplő, esemény belőle, munkahelyen is gyakran szóba került, és ennek őszintén örülök!

@meseanyu Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) kihívásához.
(Szívesen támogatom a végleges listába…)

És annyi meghallgatni való zene van benne!!! Idő kell, míg összeszedem, kütyüre teszem, és meghallgatom őket – nagy kedvem lett ám erre is, igen!

 

 

komment


süti beállítások módosítása