HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.07.20. 13:57 Gelso

Új játékőrület – a TENZI

 

Új játékőrület – a TENZI

http://gyereketeto.hu/jatekok/tenzi/

 

 

Amerikai honlapokon már terjed egy új játék, mely egyszerű, olcsó, gyors – és ami számomra fontos: sokféle részképességet fejleszt.

 

A neve: TENZI.

Nem kell hozzá más, mint

  • minimum két gyerek – de akár egy osztály is játszhatja egyszerre
  • gyerekenként 10 db dobókocka. Előnyös, ha a kockák különböző színűek, tehát egyik gyereknek pl. 10 db piros, a másiknak 10 db kék kockája van. De ha nincs, hát nincs….

kell hozzá 10-10 dobókocka

A játék menete a következő:

A játékosok marokra fogják a dobókockákat, és a TENZI felkiáltásra elgurítják azokat. Persze, jó ügyelni arra, hogy ne guruljanak messze, de mivel a játékosok érdekei is ezt kívánják, hamar megtanulják. �

a játék állása

Amikor dobtak a kockákkal, gyorsan kiválasztják azt a számot, amiből a legtöbbet dobták. Ezeket a kockákat a játékterület szélére rakják, és a maradék kockákkal újra dobnak.  Ez mindaddig folytatódik, amíg mind a 10 kockájuk nem ugyanazt a számot mutatja.

játék közben

Ha valamelyik játékos ezt elérte, elkiáltja magát, hogy TENZI – ezzel jelezvén, hogy nyert.

Nézzük, mely képességeket fejleszti a játék?

  • szem-kéz koordináció
  • figyelem
  • finommotorika
  • vizuális észlelés pontossága

Mely korosztálynak ajánlott?

Már 4 évesek is játszhatják, de náluk nem szabad forszírozni a gyorsaságot, egyszerűen csak legyen annyi türelmük, hogy addig dobjanak, míg minden kocka nem ugyanazt a számot mutatja. Nekik még az is nagy feladat, ha biztosan megkülönböztetik a számképeket a kockán.

Az igazi korosztály a 7-10 éveseknél kezdődik, és mivel szerencsejátékról van szó, még a nagypapák is élvezni fogják!

 

 

 

komment


süti beállítások módosítása