HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.06.26. 17:37 Gelso

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Kicsi Mimi 1.)

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi és a Kökény ovi (Kicsi Mimi 1.) 

mimi1.jpg

Ez kellemes meglepetés volt számomra, a Holden Rose kötettel ellentétben itt viszont igen sajnálom, hogy a Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) díjához összeállított végleges lista felállításának határidejéig nem tudtam elolvasni – talán kisebb gyerekeknek választható könyvként esélyes befutó alternatíva lehetett volna.
Kicsi Mimi nagyon aranyos és kedves nyuszi – a gyerekek is biztos kedvelni fogják – ebben segítenek Horváth Ildi színes, bájos, egyszerű, nem zsúfolt, aranyos rajzai. Ha egyetlen szóval kellene jellemezni, akkor azt mondanám: „Cuki!”
Horváth Ildi az egyik kedvenc illusztrátorom, szívesen olvasok általa illusztrált gyerekkönyveket. Nagyon kedves állatfigurákat tud rajzolni, engem nem zavartak a gülüszemek. Jó érzés volt látni a szívmintával faragott széken ülő nyúlgyerekét szeretettel átölelő nyúlmamit, vagy olvasni arról, hogy egy állatkölyök is hasonló féktelen boldogsággal tud örülni egy nagyobb üregnek, vagy arról, hogy költözéskor elbúcsúztak Mimi falfirkáitól, melytől kénytelenek voltak megválni. Milyen szomorú és elhagyatott tud lenni az ember nyula (pl. a borítón és milyen boldog szüleivel egy ágyban, vagy túrázás előtt együtt nevet a nyúlcsalád)…Az első mese, a Kicsi Mimi és a nagy költözés az otthonváltással kapcsolatos eseményeket meséli el – szellemesek a lakásukra jelentkező állatok.
Kicsi Mimi óvodába megy-ben található varázslatot mi is alkalmaztuk gyerekkoromban, de mi hímes tojást dekoráltunk ilyen technikával papírra – gyertyával kirajzoltuk a mintát, majd lefestettük piros vízfestékkel, majd az első ovis napokról olvashattunk. Meglepett, hogy medve az óvónéni és az is, hogy milyen jelet választott Mimi. Igazából a barátságkötés momentumának örültem, remélem, mindenki talál magának ebben az életnek egy egyáltalán nem könnyű időszakában egy „vicces nyúlfiút”, aki barátként megkönnyíti ezt az életszakaszt.
Ebben a könyvben is zavartak a rendezetlen ill. eltérő betűtípussal és eltérő színnel szedett mondatok, nem értettem igazából a miértjét.
De a könyv összességében tetszett.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

Úgy érzem, meg ismernem jobban Tamás Zsuzsa szerzői munkásságát, így hát várólistára is tettem egyből a Mesék a Teljességhez és a Mit tud a kert c. kötetet – ez utóbbi is ugyanazt a szerzőt Tamás Zsuzsát takarja?

 

 

komment


süti beállítások módosítása