HTML

egyperces mondatok avagy frasi sparse e ritrovate

Egyperces mondatok azért, mert nincs sosem sok időm, terveim szerint pár szóban foglalok össze valamit a napokból. Frasi sparse azért, mert lehet hogy ezzel jó témát találok - Petrarca "rime sparse" nyomán, és frasi ritrovate azért, mert talán egy ilyen megtalált mondattal egy-egy régi-új vagy valamilyen emléket húzok elő, Tabucchi "hangok jönnek valahonnan, nem tudni honnan" nyomán. "Può succedere che il senso della vita di qualcuno sia quello, insensato, di cercare delle voci scomparse, e magari un giorno di crederle di trovarle, un giorno che non aspettava più, una sera che è stanco, e vecchio, e suona sotto la luna, e raccoglie tutte le voci che vengono dalla sabbia." (da Si sta facendo sempre più tardi)

Friss topikok

Linkblog

2016.06.22. 00:35 Gelso

Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

Palásthy Ágnes: A tekergő bőregér

boreger.jpg

 

 

Palásthy Ágnes nagy előnye, hogy könnyeden, viccesen és humorosan ír. Kedvelője lettem írásainak. Ez a kötet is tetszett, bár ezek inkább állattörténetek, vidám mesék, és sajnos kevesebb környezettel kapcsolatos, szinte véletlenül elrejtett ismeretközlést találtam, mint amennyit az első kötetben. Igaz, Karesznak köszönhetően tudtam meg, hogy létezik olyan, hogy keresztcsőrű madár…https://hu.wikipedia.org/wiki/Keresztcs%C5%91r%C5%B1
http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-loxcur
Aranyos gesztus Mókus Rézitől, hogy segít neki kihúzni a telet, odút és élelmet ajánl neki.
Jól szórakoztam a kicsi denevér kölyök, Zazi történetén – aranyos, ahogyan a mosómedvével közösen mosnak ki egy terítőt. Nem tudtam, hogy a denevérek kedvenc eledele a málna. A számomra legkedvesebb történet a Kopogd le a fán, amelyben a harkályok megoldják zenekargondjukat. A Róka Berci sportsérülése mesében tényleg megmutatkozik, hogy itt mindenki békességben jól megfér egymással, hiszen együtt focizik nyúl és róka… ez folytatódik a következőben, A két civakodó mosómedve-ben, ahol a pók készségesen segít egy hirtelen kialakult problémát megoldani. Antonio, a kaméleon a mimikrivel ismerteti meg az olvasókat és azt is megtudhatjuk, hogy a sikló nem mindig rossz szándékkal közeledik tojások felé – főleg, ha azok a tojások a sajátjai…
Karola néni a Peti, a kis rozsdafarkú c. történetben igazi „tanár-edző” – kizárólag az ő érdeme, ha Petiből olimpiai bajnok lesz ágon futásban.
A kötet végén található Karácsonyi történet az állatok egymás iránti szeretetéről, ajándékozási terveikről, készülődésükről, meglepni a másikat kedvességből tanúskodik.
Szívesen olvastam, megkedveltem ezeket a történeteteket.

Nem tudom, vajon örömet okozom-e az írónőnek, ha elárulom, azt hallottam a könyvtárunkban, hogy még beszereznek a könyveiből plusz példányokat, mert olvasási vetélkedőt terveznek az Elrabolták a siklót és A tekergő bőregér könyveire támaszkodva. Remélem, sikerül is nekik megvalósítaniuk.

Szőnyi Gergely illusztrációi nem a legszebbek, de kedvesek és viccesek – a végre ezeket is megkedveltem.

@meseanyu Merítés-díj / gyermekirodalom (2015) c. kihívásához.

 

komment


süti beállítások módosítása